Recension – Tankar mellan sött och salt

Författare: Marta Söderberg

Beskrivning: ”Måndag, första dagen på högstadiet. Moa vet inte hur hon ska överleva tre år av fångenskap, tillsammans med alla idioter. Efter det som hände i somras pratar ingen i klassen med henne. Utom för att säga hur mycket de hatar henne. Tur att det finns annat i livet än den grå verkligheten i Hellnäs. Som Edward, till exempel.”

Omdöme: Det händer inte ofta att jag sträckläser en bok från pärm till pärm. Det händer inte heller särskilt ofta att jag sitter och mumlar ”fy fan vad bra” ungefär en gång per uppslag.

Men så ibland trillar det ner en sån bok i brevlådan, och den här gången var det Marta Söderbergs nya ”Tankar mellan sött och salt”. Jag recenserade hennes dystopi ”Athena” för ett par sådan, men den nya boken är i en helt annan genre, och if I may say so, och det får jag för det är min blogg, så är den här mycket bättre.

Titeln ”Tankar mellan sött och salt” kan lätt få en att tro att det är nån sorts feelgood-bok med mycket bakning i nån mysig stad på västkusten, men så är det inte. Tvärtom handlarboken om en massa tunga ämnen som mobbing, utanförskap, ätstörningar, men också mod, civilkurage och vänskap och en huvudperson som jag hade varit löjligt stolt över att ha hittat på. Själva texten är utmärkt disponerad med sina korta kapitel och välskrivna dialog, och jag gillar verkligen hur vi som läsare inte får reda på allt som händer direkt, utan får information utportionerad på det där skönt frustrerande sättet som gör att man bara måste läsa lite till.    

Så om ni inte redan förstått: ni kan skriva upp ”Tankar mellan sött och salt” på önskelistan och hoppas på att farbror tomten sett att ni ätit er spenat var dag. Eller köpa den själv, det går också bra. Men gör nåt av det, för det här är nog en av mina favoriter från 2018.


Författaren har skickat boken i utbyte mot recension.

Adlibris

Bokus

3 reaktioner på ”Recension – Tankar mellan sött och salt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s