Att byta perspektiv på siffrorna.

Varje lunch på vardagarna brukar jag gå en sväng. Och med sväng menar jag ett varv runt Munksjön här i Jönköping, vilket innebär en liten runda på 5 km. Jag försöker gå den oavsett väder, för skulle man bara gå en runda när det är fint väder och vindstilla, då blir det minsann inte många promenader gjorda. OK, är det snöstorm eller hällregn kanske jag står över, men det är faktiskt förvånansvärt många dagar där det går jättebra att promenera.

Igår när jag var nånstans i höjd med den byggnad som fått ök/smeknamnet ”Toarullen” här i stan tänkte jag på statistiken på bloggen. Framförallt tänkte jag på att den gått ner en hel del.

Det finns säkert en massa olika anledningar till det. En stor anledning är säkert att jag inte spottar ur mig lika många inlägg som tidigare – då tappar man besökare, det är dagens sanning. En annan anledning är kanske att folk helt enkelt inte läser bloggar längre. Det känns lite så, och jag ser inte heller lika många inlägg i mitt flöde längre. Många kanske tröttnat att skriva till förmån för instagram eller vloggande. Bokbloggande kanske är på väg att bli lika kulturellt relevant som balett eller nyckelharpa? Det finns ett gäng entusiaster som håller på och älskar det, men i de stora massornas ögon är det inte intressant längre. Kanske är jag själv inte så kul att läsa längre?

Jag började tänka på hur min blogg står sig i förhållande till andras. Vad andra gör bättre. Eller varför bloggar jag själv inte tycker om eller ens begriper varför folk läser är mer populära.

Men nån kilometer längre bort och en hel del ältande i huvudet senare så kom jag fram till en sak. Ungefär samtidigt som jag fick medvind och solen dök upp. Det kanske fanns en mening med det.

Det borde inte handla om högre staplar i bloggverktyget. Strunt samma vad andra gör. Det borde handlar om vad JAG gör.

Jag ska helt enkelt inte sitta och stirra på siffrorna och titta på om det står 20 eller 45 eller 89 eller 312 och bara se det som grafer i ett diagram. Det jag ska göra är att tänka på alla er som läser som personer. Som om jag skulle fylla ett rum eller boka ett bord på restaurang för oss allihop. Då är det plötsligt nåt helt annat som händer. Då slutar det handla om ”ååååh, det är bara 20 personer som läst det här inlägget”. Istället handlar det om ”oj, det är hela 20 stycken som undrar hur det är med mig i dag och om jag har nåt spännande att säga”. Det är en jätteskillnad. Då är varje siffra betydelsefull.

Fattar ni hur mycket lugnare jag blev i tanken av det? Och hur mycket roligare bloggandet kommer att kännas?

5 reaktioner på ”Att byta perspektiv på siffrorna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s