Recension – Klockan och spegeln

Författare: Patrik Centerwall

Beskrivning: ”Borta! Klockan är borta! Utan den är Marcus fast i en främmande värld. Hur ska han nu komma hem?

Marcus föräldrar har inte vilket jobb som helst. De reser mellan dimensioner och samlar information om olika kulturer och civilisationer. Men de vet inte att Marcus ibland lånar fickuret som visar var och när portalerna öppnas och ger sig av själv.

Allt går bra tills han besöker den mytomspunna bergsstaden Gytet Malor, ett nästan ointagligt fäste i en värld med bara en spegel. En spegel han bara måste få blicka in i. Så händer det som inte får hända: Han blir bestulen på klockan.

Nu är han strandsatt på en plats där han inte vet hur något fungerar. Utan sina föräldrar och utan vänner, börjar han sitt sökande efter klockan. När får han reda på att en fientlig armé tågar mot staden förstår han att han har betydligt större problem än hur han ska komma hem. ”

Omdöme: ”Klockan och Spegeln” påminner mig en del om den sortens fantasy jag läste som barn, eller kanske framförallt såg på sommarlovsmorgnar på TV. Det är ganska lågmäld och intim fantasy, ganska långt ifrån sånt som blir filmat av HBO. Däremot är jag rätt säker på att jag sett liknande tv-serier och att de av nån anledning alltid producerades i Australien. Vi snackar alltså klassisk portalfantasy i bästa Narnia-stil, dock utan talande bävrar (tyvärr, eftersom jag har en soft spot för talande gnagare).

Boken har alltså ett sorts retro-anslag som gör att den känns väldigt annorlunda än all den amerikansk YA som finns i butikerna, men det är lite på gott och ont. Den påminner liksom om en värld där varken Harry Potter eller Katniss Everdeen gått holmgång i bokhandeln, en pre-YA-värld om man så vill. Den kanske just därför upplevs lite långsam och inte så actionfylld om man vant sig vid att läsa den typen av titlar. Samtidigt är det just det som särskiljer boken. Jag personligen uppskattar det, men det kan vara värt att tänka om man ska sätta ”Klockan och spegeln” i händerna på nån i den tänkta målgruppen, som främst borde vara runt 12-15 år.

Adlibris / Bokus


En reaktion på ”Recension – Klockan och spegeln

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s