Helgfrågan v.12 eller det här med recensionsexemplar

Mia på Mias bokhörna ställer en fråga inför varje helg till oss andra bokbloggar som vi kan klura lite på på våra respektive kammare. Den här veckan handlar det om bokbloggarnas kött och potatis, nämligen böcker. Eller mer specifikt – recensionsexemplar. Så här frågar Mia:

” Förra året tyckte jag det formligen vällde in recensionsexemplar och då mest sådana jag inte önskat. Jag blev givetvis väldigt glad och hade fullt upp med att läsa alla, en del ligger tyvärr fortfarande i den olästa högen. (men det kommer) I år märker jag en skillnad, inte alls många överraskningsexemplar och svårt att få en bok man önskar.

Hur upplever du att det är? Något förlag som det är svårare att få recensionsexemplar ifrån?

Bonusfråga: Har du tänkt gå på något trevligt kulturevenemang i vår? ”

Jag har väldigt sällan fått överraskningsexemplar. Tvärtom har jag nästan alltid fått ett mail från författare eller förlag som undrat om jag vill läsa, och till min förvåning tycker jag att den typen av mail droppat in oftare på senare tid, det vill säga samtidigt som varit mindre aktiv med bloggen det senaste halvåret av olika anledningar. Det kom dock ett överraskningsexemplar för ett tag sen som recenseras nästa vecka, men där har jag en bra kontakt med förlaget så det var mer en kvalificerad gissning från deras håll att det skulle falla väl ut.

Rent allmänt skulle jag säga att mindre förlag är mer benägna att vilja skicka recensionsexemplar, och oftast fysiska även om jag för deras skull brukar säga att det går bra att skicka en pdf eller ebok så att de kan spara någon krona. Å andra sidan var de två senaste mailen ifrån Wahlströms och Rabén & Sjögren så de stora förlagen hör också av sig…

Bonusfrågan då? Förra veckan var jag på det som jag tror kan ha varit vårens stora kulturgrej för mig, nämligen Tomas Andersson Wij på Jönköpings Teater och det var sanslöst bra. Har ni möjlighet att se honom på det som är kvar på Sverigeturnén så rekommenderas det varmt.


4 reaktioner på ”Helgfrågan v.12 eller det här med recensionsexemplar

  1. Helt klart bäst med föregående förfrågan, ger ju en chans att sålla bort sånt som inte alls passar. Borde ju vara win-win… kan man tycka.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s