Recension – Disekvilibrium

Författare: Oskar Källner

Beskrivning: ”Sju noveller som sträcker sig mot en avlägsen framtid, skär genom parallella dimensioner och landar i förunderliga verkligheter.”

Omdöme: Det är alltid en höjdpunkt på året när Oskar Källner släpper en ny novellsamling. Det är nämligen inte alltid jag har koll på alla möjliga ställen man kan publiceras i/på så även om jag har läst en del noveller är andra helt nya för mig.

Det jag alltid gillat med Källners noveller är att han är väldigt skicklig på att få varje novell att stå på sina egna ben samtidigt som de länkas ihop av ett riktigt skickligt hantverk. ”Diskevilibrium” är inget undantag, utan visar än en gång på Källners höga lägsta-nivå. Den inledande novellen ”Mama Sema” skiljer sig nåt enormt mot den avslutande ”Dödens ängel” på i princip varenda möjligt sätt, men de har ändå nåt gemensamt bakom kulisserna. Det ska också sägas att ”Mama Sema” är en av mina absoluta favoriter av det jag läst av Källner någonsin. Den har nåt i sin miljöbeskrivning och uppbyggnad som känns helt klockrent från första till sista stund.

Novellen som fått illustrera boken, ”Den ovana känslan av verklighet”, visar Källner på sitt allra knasigaste humör. Vi snackar en jäkligt skum myrslok, ”Små grodorna”, lite lätt kannibalism och en rätt bisarr men effektiv (och äcklig) metod för språkinlärning. Urkonstigt, men på nåt sätt ändå nåt jag vill läsa mer om. Jag gillar talande djur, det vet ni sen innan.

”Vägen mot stjärnorna” har en kul grundpremiss, och har en massa saker som jag gillar, men ett lite tvärt slut. Men dock – postapokalyps i Sverige är ungefär som pizza. Även när det är en lite tråkig pizza så är det ändå trots allt pizza, så det är fortfarande rätt bra.

För att summera så är ”Disekvilibrium” en novellsamling av riktigt hög kvalitet, precis som jag förväntade mig av Oskar Källner. Blixten kan tydligen slå ner mer än en gång på samma ställe!

Författaren har bidragit med recensionsexemplaret.

Adlibris / Bokus

2 reaktioner på ”Recension – Disekvilibrium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s