Bland det bästa jag läst på länge.

Nu kanske nån tror att det handlar om en bok. Det gör det inte. Eller jo, det gör det. Det handlar mer om det här med debatten om lättlästa ungdomsböcker.

Jag är ju som bekant nån som bara larvar sig med det här lite vid sidan om. Jag jobbar inte med böcker eller barn- och ungdomar. Jag är inte bibliotekarie. Eller författare. Jag bara tycker lite som hobby.

Därför känns det viktigt att lyssna på de som verkligen kan sina grejer, som t ex Eli på ”Eli läser och skriver”. Hennes inlägg från igår, 12/5 är ett inlägg som jag läst med stor behållning. Jag tycker att ni ska göra det också.

Några highlights:

Vad skulle hända, Per Nilsson, om jag gav en av de komplexa, funderande, komplicerade ungdomsromanerna till en av mina nyanlända elever eller till någon som aldrig fått rätt stöd i sin läsning och därför tycker det är tråkigt att läsa? Tror du att de skulle plocka upp en bok igen, efter det?

Men det allra värsta är den elitism och nedlåtenhet som Per Nilsson, och andra med honom, ägnar sig åt i krönikor av den här typen. De ser ned på, inte bara lättläst, utan också de som behöver det.

Hela inlägget hittar du om du klickar här: Lättlästa böcker ÄR något mer.

7 reaktioner på ”Bland det bästa jag läst på länge.

  1. Ja ett superbra inlägg! Tack för att du länkade till det!

    Inte riktigt samma diskussion men jag läste rätt nyligen en ganska tröttsam diskussion om underhållningslitteratur (framförallt romance och chicklit) om att det är SÄMRE KVALITET och att ingen mer läser RIKTIGA ROMANER. Okej nu raljerar jag och överdriver, men ändå.

    En av de finaste kommentarerna jag fick på min bok var att den hade lett till att personen efter en lång lång läspaus hade börjat läsa böcker igen. Vad är väl finare än det?

    Gilla

  2. Så viktigt! Känner igen detta i min vardag som gymnasiebibliotekarie. Tror vi alla har upplevt att vi har försökt läsa en bok som varit ”för svår” i form eller innehåll, en sådan bok går ju inte att ta till sig hur mycket man en vill. Tråkigt att Per Nilsson har en sådan mossig syn på lättläst.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s