Hörru dystopin, vad gör du nuförti´n?

För ett tag sen så hittade jag på nedanstående som ett relativt tramsigt svar på en fråga i kommentarsfältet. Och med hittade på så menar jag verkligen ”svamla lika snabbt som jag skriver på tangentbordet”.

” Tänk dig det här: En fantasy, fast i framtiden. Tolkien möter Terminator liksom. Två stridande klaner som rider på cyborghästar, ett MEGAJÄTTEULTRAEPISKT triangeldrama där varje blick får kontinentalplattorna att byta plats med varandra.

En av snubbarna, Alpha, har en fruktansvärt cool skinnrock som alltid vajar i vinden, oavsett väder. Han är ond som faaaaaan (han har på egen hand dödat 77,2% av allt levande i det som en gång var Nordamerika men som nu bara kallas District NORAM.). Men han gjorde det för sin döende lillasysters skull så då är det ok och innerst inne finns det kanske ett datoriserat hjärta av guld/titan.

Tjejen är den gråaste lilla mus du kan tänka dig, men när hon hon tar av sig glasögonen, byter kläder och släpper ner håret, då jäklar blir hon hetare än solen.

Den tredje snubben, Beta, är snällare än snällast, är grym på att programmera hästarna, bakar de bästa surdegsbullarna i hela världen och skulle göra vad som helst för tjejen.

Nån profetia och nån sorts sorteringsgrej måste vara med, kanske nån skum algoritm de hittar i ett bergrum nånstans där man kan ana att det ligger under nån övergiven stad i nordvästra USA. Det måste förresten vara helt crazy stormar och muterade djur och grejer också.

De måste också ha oändligt med ammunition trots att inga såna fabriker finns längre och coola jackor som nästan ser ut som om de fanns på H&M idag men pyttelite mer futuristiska.

Ondingarna kommer från det megaonda EU-Chin-imperiet. Oklart varför de vill ta över världen dock, det kan du därför spara till en prequel-serie. ”

Fine, det är påhittat som en blandning av de mest överanvända och stereotypa YA-klichéerna,och jag mår faktiskt lite dåligt av att jag ens skrivit meningen ”Tolkien möter Terminator”, men jag började faktiskt fundera lite så då har väl svamlandet nån sorts existensberättigande.

Det var rätt länge sen jag läste nån sån här bok. Kommer det nya såna här? Jag vet att Tahereh Mafi är aktuell med fler delar i hennes serie som eventuellt inspirerat några passager i texten ovan, men är det mer sånt här på gång? Det kändes lite som att det dog åtminstone i Sverige efter att Divergent-serien gick i mål. Eller gick alla in i nån sorts mer hardcore-fantasy-bubbla med Throne of Glass och sånt där? Vart tog dystopin vägen? Det är inte så att jag saknar den men man undrar ju lite hur det gick. Lite som när man sitter på Facebook och söker på gamla klasskamrater man inte ens är vän med liksom.

Nån som vet? Och/eller läst nåt kul i genren på sistone?

4 reaktioner på ”Hörru dystopin, vad gör du nuförti´n?

 1. Jag tror, som du är inne på, att dystopin går lite på sparlåga och att fantasyn vunnit ny mark. Angående nya dystopiböcker så rekommenderar jag verkligen ”Internment” av Samira Ahmed. Väldigt få av klyschorna du nämner ovan men otroligt läsvärd!

  Gilla

 2. Den *ehum* nyaste dystopin som jag läst var visst från 2017. Brännmärkt av Lizette Edfeldt som är första delen i en serie. Har dock inte sett röken av del två än…

  Gilla

  1. Just det, den där ja! Men hade ju varit trevligt om man kunde lita på att serien kommer att avslutas innan man sätter tänderna i den…

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s