Recension – Skuggan

Författare: Helen Ekeroth

Beskrivning: ” Tolvåriga Nuwa börjar på kejsarens drakberidarskola för att lära sig att tämja drakar med hjälp av magi och silverklockor. Där går flickor som vill bli krigare i kejsarens styrka och konkurrensen är hård.
Men Nuwa är också på skolan för att ta reda på varför hennes nu döda mamma plötsligt och utan förklaring slutade som drakberidare. Det visar sig vara svårare än Nuwa anat, både att rida en drake och att få reda på sanningen om sin mamma. Samtidigt dras hon in i en hemlig motståndsrörelse på skolan, något som förändrar allt. Det finns hemligheter som är långt större än hennes egna och frågan är vem som kan lita på vem. ”

Omdöme: Ok, så om man vill smöra in sig hos mig så kan man göra sämre ifrån sig än så här.

  1. Signerad bok. Alltid trevligt. Om jag nu ska läsa ett fysiskt exemplar så får gärna författaren ha klottrat på försättsbladet.
  2. Drakar. Drakar är som dinosaurier med plusmeny. Jag gillar! (Vänta, frågade ni precis om jag gillar Godzilla och Jurassic Park-filmerna? Hallå, jag trodde vi kände varandra vid det här laget?)
  3. En miljö som blandar Kung Fu Panda och Drakryttarna!
  4. Man äter dumplings och bao i boken. Genvägen till mitt hjärta går genom magen, det vet ni. Och med riktig kinesisk mat, då tar man motorvägen.

Ok, så huvudpersonen Nuwa börjar alltså på en internatskola där man tränas i lite magi, får ett kompisgäng, äter lustig mat och börjar ana att allt inte står rätt till. Dessutom ska man lära sig flyga drakar och allt vad det innebär.

Det är ingen slump att jag nämner Kung Fu Panda och Drakryttarna här ovan. ”Skuggan” känns verkligen som en blandning av de två film-serierna, och på ett bra sätt, förutom att det inte är några pratande djur (än). Gillar man de premisserna så finns det mycket trevligt att hämta här. Det är ganska snäll fantasy för 9-12-gänget, och skulle man dessutom kanske gilla hästböcker men tycker att det är festligare med drakar än med gotlandsruss så kan det här absolut vara nåt.

Det som också är lite intressant är att man väver in lite kritiskt tänkande och källkritik, och faktiskt diskuterar lite om det här med att det alltid är vinnaren som får stå för historiebeskrivningen men utan att det för den sakens skull blir för torrt och tråkigt. Fokus ligger på ett spännande berättande snarare än samhällskritik.

Det jag saknar lite är aningen tydligare karaktärer, framför allt när det gäller Nuwas närmaste vänner. Det kan tyckas lite märkligt, men de känns lite oformliga för mig även efter att ha läst ut boken. Lite relaterat är att det gärna fått vara med nån namnlista och kanske även en liten ordlista/uppslagssida i slutet som kunde komplettera den fina kartan.

Men som helhet, en fullt godkänd och trevlig ingång till fantasyvärlden för unga läsare!

Recensionsexemplar från förlaget.

Andra som skrivit om boken: Vargnatts bokhylla, Barnboksfamiljen, Lacrimamens

Adlibris / Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s