Recension – En hjälte kommer sällan ensam

Författare: Mattias Kuldkepp

Beskrivning: ” Det är kaos i ödesväveriet. Prins Caspians och prinsessan Loreleis ödestrådar har inte flätats samman som de ska och tiden är knapp. En månad har ödesguden Raork på sig att rätta till missödet, men mycket kan hända på en månad. I synnerhet om det är virrpannorna Råttan, Oxen och Gabrielle som får uppdraget att föra prinsessan Lorelei till sin blivande make.

Hela prinsen och halva kungariket kommer för evigt att minnas dagen då de tre vännerna kliver i land i Swoosh, vindarnas stad, och finner ett samhälle i fullständig stiltje. För det dröjer inte länge innan de blåst liv i det. ”


Omdöme: Det här är alltså del, förlåt, LEKTION två i ”Den ofrivillige hjältens handbok”. Och jag har inte gjort läxan. Ja, visst är det konstigt? Men det står faktiskt att det går att läsa böckerna fristående på baksidan. ”Challenge accepted” tänkte jag.

Jag har redan hyllat Mattias Kuldkepp på bloggen i och med hans fantastiska ”Skärvor av en brusten värld” där jag fortfarande i denna stund håller på att längta mig blå som en smurf/avatar efter nästa del.

När jag sen fick möjlighet att läsa den här så var det inte svårt att bestämma sig. Mattias var dock lite ursäktande i sitt mail och skrev så här till mig:

” Eftersom du gillade ”Skärvor” så pass skarpt finns det ju på sätt och vis risk att du har rätt höga förväntningar som blir svåra att leva upp till, och att en mer ”knasig” fantasybok kommer kännas som ett nerköp, men vem vet, den kanske faller dig i smaken den med. ”

Ni som läser den här bloggen semi-regelbundet – vad tror ni? Kan jag hantera knasigt? Vill ni dela upp er i smågrupper och diskutera?

Nä, det behövs inte. Ja, jag hade rätt höga förväntningar. ”EHKSE” föll mig naturligtvis i smaken. Som tusan. För om nån har problem med att vara seriös så är det jag.

Men fine. Gillar man inte Terry Pratchett och/eller fantasy så kan man ju välja nåt annat att läsa, det är dagens sanning. Då blir det en viss uppförsbacke som man försöker ta sig uppför med fel skor, även om jag kan tycka att det kan vara värt att vidga sina vyer lite. Samtidigt så är det klart att man bör ha en viss förkunskap om fantasy för att uppskatta boken ordentligt, men så är det egentligen alltid när man är inne på nåt som är lite mer åt parodi eller satir – du måste ha lite förförståelse, annars faller 97% av skämten.

För så är det – den uppenbara jämförelsen blir så klart Terry Pratchett. Det blir liksom svårt att undvika om man skriver den här typen av tokrolig fantasy. Men Kuldkepp är så pass duktig att han står stadigt ändå och jag tänker mer ”om man gillar Pratchett, då gillar man det här” än ”blä, vilken taskig kopia av Pratchett”.

Dessutom är ju karln riktigt rolig på riktigt. Det är faktiskt bra skämt och roliga situationer mest hela tiden, vilket dessutom är väldigt intressant om man jämför med ”Skärvor” som är betydligt mer seriös fantasy vilket visar på att Kuldkepp har en imponerande bredd i sitt skrivande. Precis som jag skrev i recensionen om ”Skärvor” så är det handlaget som imponerar. Och humor, det är svåra grejer.

Summa summarum är alltså: Kuldkepp är en herre att hålla utkik efter och shoppa böcker av. Två så pass olika men ändå så konsekvent genomarbetade och välskrivna böcker är imponerande. Så pass imponerande att jag bestämde mig för att läsa Lektion ett redan efter de första hundra sidorna i Lektion två… tolka det hur ni vill.


Bokus / SF-bokhandeln

Recensionsexemplar från författaren.

5 reaktioner på ”Recension – En hjälte kommer sällan ensam

  1. Alla verkar förutsätta att alla har läst Pratchett. Låt oss säga, rent hypotetiskt, att någon aldrig har gjort det … Vilken bok skulle kunna tänkas vara en bra bok att börja med? Helt hypotetiskt förstås!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s