Några uppskattande ord om ”The Boys”.

2006. Jag läser de första numren av ”The Boys”. Jag tänker ”oj, det här var brutala grejer. Undrar vad folk kommer att tycka om den här superhjältetolkningen?”

2019. Jag ser den första säsongen av ”The Boys”. Jag tänker ”oj, det här var brutala grejer. Undrar vad folk kommer att tycka om den här superhjältetolkningen?”

För år 2019 är det betydligt fler människor som gillar superhjältar än för tretton år sen. Faktum är att en serie som ”The Boys” aldrig dykt upp på TV om inte Marvel lyckats med sina 20+ filmer. DC har väl kanske inte dragit ett lika stort strå till stacken om man säger så. Men Amazon hade ju aldrig vräkt in en massa pengar i en så skruvad tolkning om man inte på förhand misstänkte att det kollektiva medvetandet var redo för en serie som så totalt pekar långfingret åt allt som har med superhjältar att göra. För det är verkligen det ”The Boys” gör, och på ett helt underbart sätt. Framför allt det som har med kändisdyrkan, sociala medier, marknadsföring och kommersialisering att göra.

Världen i ”The Boys” är nämligen genomkommersialiserad ned i minsta atom. Där funkar verkligen satiren, men det är kanske inte så svårt med tanke på hur lätt det är att köpa Avengers-prylar i princip varsomhelst i verkligheten…

 Superhjältarna i ”The Boys” är så klart pastischer, framförallt på Justice League. De som verkligen står ut är ju Homelander som en riktigt störd Stålmannen-version, och The Deep som är en rätt grisig Aquaman-variant men det finns också en sorts Wonder Woman-figur, en The Flash osv. Ju mer man känner till om superhjältar, desto roligare, men även den som bekantat sig med superfigurer först på senare år har mycket att hämta ändå. Man får ut mycket i alla fall, det lovar jag.

Gillar man ”Supernatural” kanske man ska ta en liten extra titt, eftersom Eric Kripke som jobbat länge med ”Supernatural” även är inblandad i ”The Boys” och här får han kanske gå lite längre än på ungdomskanalen CW. Amazon har i princip godkänt varenda galen idé som finns med i serietidningen, så han hade nog kul på jobbet.

Jag tycker att det lyser igenom, och det är en serie som är av riktigt hög kvalitet rakt igenom och riktigt sevärd. Speciellt om man tycker att konceptet ”superhjältar som är rövhål och som får vad de förtjänar” känns kul.

Vad jag förstår så är säsong två redan på gång, så det är lika bra att hoppa på tåget redan nu!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s