Recension – Prästgårdens hemlighet

Författare: Tobias Söderlund

Handling: ”Den ensliga prästgården i Borgvattnet sägs vara ett av världens mest hemsökta hus. Tolvåriga Vanessa tror inte på historierna om vad som finns där inne, men eftersom hon vill filma något läskigt till sin Youtube-kanal bestämmer hon sig för att dra dit med vännerna Abbe och Martin.

Besöket blir otäckare än hon väntat sig. De flyr det gamla huset och väl hemma upptäcker Vanessa att hon faktiskt har fångat ett spöke på film!

Dessutom börjar konstiga saker hända på nätterna. Kameran slås på av sig själv. Vanessas pappa beter sig ytterst märkligt. Och vem är det som har grävt en grop på gården och lagt ner en av Vanessas gamla dockor?

Vanessa inser att något måste göras för att bli av med spöket som följt med henne hem från prästgården.”

Omdöme: Mitt instagramflöde har bombarderats av bilder på den här boken den senaste tiden. Den är ÖVERALLT.

Och helt överraskande dök den upp i min brevlåda, helt oombedd. Nästan lite läskigt. Som om nån eller något övernaturligt ville mig något…

Jag kände inte till Borgvattnets prästgård. Därför var det lite spännande att få veta att den faktiskt finns på riktigt och att Tobias Söderlund faktiskt sovit över där i researchsyfte. Det höjer ju läskighetsfaktorn lite grann. (Ja inte att Tobias sovit där, men att det är ett riktigt ställe. Missförstå mig rätt om jag får be.) För den som är intresserad av att se hur det ser ut på riktigt så har jag länkat en liten video nedan.

Men själva boken då? Den är en riktig liten hit faktiskt. Jag tror att väldigt många av de i 9-12-spannet som går till bibliotekarien och frågar efter ”en läskig bok” kan bli väldigt nöjda med den här. Jag tycker inte att det märks att Tobias är debuterande författare, men det kanske förklaras av hans bakgrund som journalist. Det är tight och välskrivet, han har trimmat texten så att det inte finns några passager som känns tråkiga eller onödiga, och det finns ett bra driv som framkallar den där ”måste-läsa-lite-till”-psykosen som man så gärna vill ha. Sen att det kan vara läge för att ha nattlampan tänd efteråt, det är en annan sak… Hur ni förhåller er till det, det får ni själva bestämma. Min guddotter ville inte läsa den för sent på kvällen, så kan vi säga.

För boken är genuint läskig. Det finns stycken som står ut lite extra och är riktigt bra, exempelvis när Vanessas pappa börjar bete sig märkligare än vanligt. Sen finns det en underliggande ton av att pappan kanske inte är helt som han ska annars också, men ni som läst boken fattar vad jag menar med att han blir snäppet underligare. Grundtonen är liksom rätt obehaglig mest hela tiden, även om jag kan tycka att det allra läskigaste är några av Vanessas klasskamrater som inte är helt ok kompismaterial om man säger så.

Boken är första delen av en serie och jag ser verkligen fram emot de kommande delarna. Det här är riktigt bra grejer!

Recensionsexemplar från förlaget.

Adlibris / Bokus

Vill du veta mer om Borgvattnets prästgård? SVT Play har en kort dokumentär om den som du kan kika på.

2 reaktioner på ”Recension – Prästgårdens hemlighet

  1. Vi måste ha helt olika flöden, har missat den här helt. Men vilket bra tips. Sonens favoritböcker är Ingelin Angerborns skräcklisar, så den här kommer passa kanon under julgranen i år. Supertips, tack. 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s