Recension – Välj mig

Författare: Christina Lindström

Beskrivning: ” När Silje kommer tillbaka till skolan efter sommarlovet är allt förändrat. Alla tittar på henne och tystnar när hon närmar sig. Och alla viskar om vad som hände under sommaren. Att Siljes pappa har drunknat och att alla tror att han har tagit livet av sig.

I centrum står Silje, som försöker navigera i denna nya tillvaro där hennes pappa inte längre finns, där hennes mamma och storebror försöker hantera sin egen sorg. Och samtidigt pågår livet som vanligt runt omkring henne. Siljes bästis umgås mer och mer med sina danskompisar och även om det hugger i Silje av ensamhet orkar hon inte riktigt bry sig. Hon orkar inte riktigt bry sig om något, förrän hon träffar Alvin. ”

Omdöme: 2015 läste jag en bok som hette ”Hälsningar från havets botten”. Jag tyckte väldigt mycket om den. Jag tycker nog ännu mer om den nu än då. 2016 läste jag ”Jack” av samma författare. Den gillade jag snäppet mer, tro det eller ej.

2018 läste jag ”Finns det björkar i Sarajevo?” Den är fortfarande en sån bok som jag tänker på som en av de bästa sakerna jag läst under min tid som bloggare. Jag blev golvad. Jag kunde inte sluta prata om den. Det gör jag fortfarande.

Man behöver inte vara särskilt skolad för att förstå att Christina Lindström bara blivit bättre och bättre i min bok.

Men det är slut nu.

Kurvan har planat ut.

Jag försökte läsa ”Välj mig” på tåget. Det gick skitdåligt.

Det är nämligen så förbannat oklädsamt när man sitter och snyftar över sin iPad. Och då är vi liksom på sista sidan av kapitel 4 i bokj-veln. Det är inte särskilt långt in i boken.

Och så håller det på så där i några hundra sidor till.

I kapitel 36 bryter jag nästan ihop totalt. Inte av sorg, utan för att det händer en grej där som är så himla fin. Samtidigt som det får mig att vilja trycka på ”delete” på ett visst dokument som jag duttar på ibland i min OneDrive. (Ok, lite inspirerande är det kanske också… så dokumentet är kvar. Än så länge.)

Egentligen kan jag citera mig själv från de andra recensionerna. ””Fantastisk röst”. ”Karaktärerna, trovärdigheten, språket”. Men det är så fantasilöst. Bla bla bla liksom.

Istället nöjer jag mig med att säga att det är en bok om sorg, saknad, förälskelse, liv och död som ni borde läsa. Nu.

Och det där med att kurvan planat ut förresten. Det är inte så konstigt som det låter. När man är uppe på toppen kan man liksom inte komma längre upp.

Adlibris / Bokus

2 reaktioner på ”Recension – Välj mig

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s