Recension – Farliga kretsar: en novellantologi om människans kamp med tekniken

Beskrivning: ” Vad händer när vardagliga tekniska föremål inte uppför sig som förväntat? När rakapparaten får smak på blod eller mobiltelefonen börjar skicka hemliga meddelanden till alla i din adressbok?

I denna novellantologi får du möta människor som på ett eller annat sätt har kommit på kant med tekniken. Bilar som tar kommandot, mystiska meddelanden från en gammal skrivare, hemsökta hushållsmaskiner, rulltrappor som vägrar släppa sitt grepp och mycket, mycket mer … ”

Omdöme: En novellantologi är alltid lite som att be nån annan att köpa en påse lösgodis åt en. Vad kommer den att innehålla, har hen plockat ihop bara goda grejer eller är det bara sånt där konstigt som ingen vettig människa väljer? (Jag hade en klasskompis som bara köpte äckligt godis för att slippa bjuda. Jag undrar fortfarande vem som egentligen vann mest på den strategin. Osäkert om det var han faktiskt.)

”Farliga kretsar” handlar som titeln antyder om teknik som går lite överstyr. Inte på ett Matrix eller Terminator-sätt, utan lite mer på individnivå. Det är robotgräsklipparen. Det är matberedaren. Det är (så klart) smartphonen.

Över lag tycker jag att alla författarna löser uppgiften på ett bra sätt. Självklart är det så att det finns noveller jag tycker bättre om än andra, men totalt sett finns det absolut inga bottennapp. Det jag däremot kan känna lite är att en del av novellerna på grund av sitt tema kanske blir lite väl lika varandra och största skillnaden är namnet på huvudpersonerna och vilken grunkamackapärmojäng som blir skogstokig. Å andra sidan så kan man se det som att det är då man verkligen ser vilka författare som har det lilla extra. Ett sätt att hantera det här är kanske också att inte göra som jag och plöja hela boken i ett svep utan istället plocka ut och läsa några noveller vid varje tillfälle, men så brukar jag ju göra saker svåra för mig…

Men om vi ska lyfta några av favoriterna så kan vi väl börja med Josef Lieberas ”Date night” som på ett härligt sätt matchar blodbad med Västra hamnen i Malmö. Den är elegant skriven på ett sätt som passar novellen och med en ton som gör att man faktiskt vill att huvudpersonerna ska råka illa ut i slutet på novellen. En av höjdarna i antologin!

Markus Åbergs ”elektroakustisk stimulering” är också ganska kul, kanske främst på grund av referenserna till en filmklassiker från min barndom men också överlag en av de mer rimliga förklaringarna till varför saker är som de är. Eller ja, rimlig och rimlig. En förklaring jag gillar i alla fall.

Sist men inte minst, den enormt flitiga Lovisa Wistrand har bidragit med ”Say cheese” och det är en novell som klockrent tolkar temat, och som gör det med lite bättre skärpa (förlåt, ofrivilligt kamera-skämt där).

Återigen, novellsamlingar är lite speciella. ”Farliga kretsar” är kanske inte min favoritantologi, men det är ett trevligt sätt att få lite smakprov på olika författare. Jag är inte helt såld på omslaget, det är nåt med valet av typsnitt som inte känns riktigt 2019, men som tur är så är det ju innehållet som räknas.

Recensionsexemplar från förlaget.

Adlibris / Bokus

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s