Recension – The Starless Sea

Författare: Erin Morgenstern

Beskrivning: ”Zachary Ezra Rawlins is a graduate student in Vermont when he discovers a mysterious book hidden in the stacks. As he turns the pages, entranced by tales of lovelorn prisoners, key collectors, and nameless acolytes, he reads something strange: a story from his own childhood. Bewildered by this inexplicable book and desperate to make sense of how his own life came to be recorded, Zachary uncovers a series of clues-a bee, a key, and a sword-that lead him to a masquerade party in New York, to a secret club, and through a doorway to an ancient library hidden far below the surface of the earth. What Zachary finds in this curious place is more than just a buried home for books and their guardians-it is a place of lost cities and seas, lovers who pass notes under doors and across time, and of stories whispered by the dead. Zachary learns of those who have sacrificed much to protect this realm, relinquishing their sight and their tongues to preserve this archive, and also of those who are intent on its destruction. Together with Mirabel, a fierce, pink-haired protector of the place, and Dorian, a handsome, barefoot man with shifting alliances, Zachary travels the twisting tunnels, darkened stairwells, crowded ballrooms, and sweetly soaked shores of this magical world, discovering his purpose-in both the mysterious book and in his own life.”

Omdöme: Erin Morgenstern är mest känd för sin debut ”The Night Circus”, en bok som ALLA läste när den kom ut. Jag har också läst den, och den är en lite märkligt bok eftersom det är en bok som jag verkligen gillade, men jag kan ärligt talat inte säga varför. Eller ens vad den handlade om…

Men därefter blev det tyst under flera år, fram tills nu alltså. Och förväntningarna är jättehöga från alla möjliga håll. Och jag hade nog också varit nervösare än vad som är rimligt om jag var Erin Morgenstern.

”The Starless Sea” är konstig. Så kan vi säga. Men den är konstig på ett sätt som jag ändå gillar och på nåt sätt en bok där själva resan och det konstanta refererandet till allt ifrån Harry Potter till datorspel är själva grejen. Det är faktiskt nästan inte ens intressant hur boken slutar. Låter det udda? Jo, det är det också. Det blir på nåt sätt en Inception möter Alice i Underlandet hemma hos Neil Gaiman. Det finns miljöer och språkliga vändningar och små sidoberättelser som är helt hisnande bra. Om man skulle rita upp den här boken i nån sorts visuell presentation så hade det sett ut som hemma hos en konspirationsteoretiker som fått mängdrabatt i garnbutiken.

Jag kan samtidigt förstå de som bara kastar boken i väggen och tycker att det är den sämsta skit de nånsin läst. Den är stundtals på gränsen till ”paddla i gröt”-långsam, och Erin Morgensen gör det inte lätt för läsaren. Får hon verkligen ihop allt på slutet? Knyts alla trådar ihop? Varför är det så himla många sidospår? Jag är faktiskt inte helt säker, och då har jag ändå läst boken.

Definitivt inte en bok för alla, det tror jag att ni förstått vid det här laget. Men jag tycker att den är värd att testa. Ni kommer att märka rätt snabbt vilken kategori ni tillhör.

5 reaktioner på ”Recension – The Starless Sea

 1. Den här ska jag läsa! Jag älskar också din beskrivning av Nattens cirkus. Precis så är det för mig med! Jag älskade den, men kan inte berätta om den för andra eller ens riktigt säga vad som är så himla bra.

  Gilla

 2. SOM jag älskar den här meningen: ”Om man skulle rita upp den här boken i nån sorts visuell presentation så hade det sett ut som hemma hos en konspirationsteoretiker som fått mängdrabatt i garnbutiken.”

  Jag har läst halva Night circus nyligen (kom halvvägs tills boken måste tillbaka till biblioteket) och vet liksom inte riktigt heller vad jag tycker om den. Där händer ju inte heller så jättemycket? Hmm hmm hmm. Vet inte om jag ska låna den igen och läsa slut?

  Gilla

  1. Men precis så är boken! Jätteknepig. Tyckte nog ändå mer om Night Circus. Läs färdigt säger jag, men så har jag ju svårt att släppa en bok om jag väl börjat…

   Gilla

 3. You had me at konspirationsteoretiker som fått mängdrabatt i garnbutiken. Jag måste prova. Jag har dessutom haft svårt att hitta något jag gillat på senare tid. Eller, jag hade ju ändå tänkt läsa den, The Night Circus var en favorit.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s