Bloggaren: ”Säg åt dem på skarpen!”

Bilden lånad från förlaget för att … det inte är så kul att posta en bild på en pdf.

Idag är det 8:e mars, och därmed Internationella kvinnodagen. Då är det jämt nån (läs: gubbjävel, och notera att gubbjävel inte är en ålder utan ett tillstånd, eventuellt också en diagnos) som ska säga ”grattis” till alla som han tycker förtjänar det. Det är för övrigt samma typ av människa som önskar ”trevlig resa” på skärtorsdagen till alla tjejer/kvinnor/andra som inte är som han , men nu kommer jag ifrån ämnet lite känner jag.

Då är det fullt tillåtet att förklara för denna någon vad dagen egentligen handlar om, och vänligt men bestämt be personen att kanske läsa en bok eller åtminstone en wikipedia-sida innan munnen öppnas nästa gång, allt enligt principen ”bättre att låta folk undra om man är dum i huvudet än att öppna truten och bevisa det”. Säg till på skarpen om det går, det behövs ibland.

På det temat kommer därmed ett alldeles färskt lästips: ”Det sextonde året” av Kim Liggett. Jag har inte hunnit läsa hela pga Postnord, så recension kommer så snart det går, men än så länge lovar den en blodtryckshöjande korsning av The Handmaid’s Tale, Hunger Games och Flugornas Herre vilket faktiskt låter som en kul blandning. Och en dystopi var ju ett tag sen. Bara av de första 50 sidorna så hinner man bli lite lagom förbannad på patriarkala strukturer, gubbjävlar och folk som är lite allmänt idiotiska medlöpare.

”Sextonåriga Tierneys nådeår närmar sig. Under ett års tid ska hon och byns jämnåriga unga kvinnor leva avskilt från samhället, på en ödslig plats i skogen. Därefter ska de återvända renade och redo för äktenskap.

Snart inser Tierney att det svåraste är inte att försöka överleva i skogen. Det farligaste är inte jägarna, som väntar på en chans att få tag i en av flickorna för att tjäna pengar på svarta marknaden. Det stora hotet är de andra flickorna. För är det något som är verkligt så är det att nådeåret kan driva vem som helst till vansinne. Och det är inte alla som kommer att klara sig.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s