Recension – Artificial Condition (The Murderbot Diaries)

Författare: Martha Wells

Beskrivning: ”It has a dark past–one in which a number of humans were killed. A past that caused it to christen itself ”Murderbot.” But it has only vague memories of the massacre that spawned that title, and it wants to know more.

Teaming up with a Research Transport vessel named ART (you don’t want to know what the ”A” stands for), Murderbot heads to the mining facility where it went rogue.

What it discovers will forever change the way it thinks…”

Omdöme: Jo då, då var det dags igen. Novellerna om den introverte roboten MurderBot fortsätter, och som jag nämnde i min förra recension som alltså publicerades f. Cr (före Corona alltså, ni kan få använda den förkortningen bara ni nämner mig i referenslistan sen, ok? Ok.) så har jag lyssnat på den här på Storytel. Bara det att jag lyssnat på ännu en ljudbok/ljudnovell/vadsägerman? är förresten värt en applåd så jag ska bara ta en minut för mig själv och lyssna på era hyllningar.

Så, då var det överstökat.
Tackar tackar.

MurderBot blir i den här novellen polare med ett rymdskepp som får namnet ART. ART påminner inte så lite om Sheldon i Big Bang Theory fast med mindre social kompetens, mycket beroende på att ART alltså är en, ja, intelligent långtradare. Fast i rymden. Obviously.

Dessutom nystas det en hel del i MurderBots förflutna och plotten avanceras alltså, även om det är rätt jäkla sekundärt i förhållande till hur roligt det är att lyssna på en introvert robot. Om det är nån som skulle älska ”social distansiering” så är det ta mig tusan MurderBot. Hen vill ju ändå bara bingea serier hela dagarna.

Det här är alltså bra. Ni fattar det va? Bra. Det är smart, fyndigt och roligare än man kan tro, och för att vara relativt korta texter så är det ändå ett rätt ordentligt världsbygge som man vill ha mer av. Lite som chips. Man kan inte bara äta ett chips. Man måste ha mer. Och sen sitter man där med flottiga fingrar och en full mage.

(Och värst av allt, slut på chips.)

Lyssna på Storytel som sagt, det är billigaste lösningen så hörs vi här snart igen. Tvätta händerna ordentligt tills dess.

Bra grejer: Man vill ha mer.

Dåliga grejer: Man är tvungen till att lyssna istället för att läsa. Om man inte vill betala alldeles för mycket.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s