Notering

I huvudet på Colin Fischer

BildTitel: I huvudet på Colin Fischer

Författare: Ashley Edward Miller, Zack Stentz

Om: Colin Fischer, som har Aspergers och som hamnar i en situation som mest borde beskrivas som en spännande korsning av ett fall för Veronica Mars och Sherlock Holmes när hans plågoande felaktigt anklagas för att ha avfyrat en pistol i skolans matsal.

Citat: ”Colin didn’t like to be touched by anyone, even his parents, although he was tolerant if given proper notice. On some level, he understood their need for contact. He had read about it in a book”

Omdöme: Den här boken visste jag inget om förrän min sambo tipsade om den, vilket jag är glad att hon gjorde. Colin är en väldigt fascinerande karaktär, som har ett intressant utanför-perspektiv på tillvaron på grund av hans Aspergers. Jag tycker inte att han ”lider” av det i särskilt stor bemärkelse förutom i vissa enskilda situationer, utan har en hel del verktyg och möjligheter att hantera sitt liv ändå. Jag tänker mig lite att det är ungefär så här Sherlock Holmes (som också refereras till i boken) kunde uppleva sitt liv, åtminstone i de versioner av honom återfinns i TV-serien Elementary och Sherlock. Däremot ligger Colin väldigt långt ifrån Robert Downey Jr:s version om man säger så. Jag har inte riktigt stött på den här typen av karaktärer, och definitivt inte i en ungdomsbok tidigare, så det är väldigt trevligt. Det övriga persongalleriet är däremot mer traditionella high school-figurer – den elake sportkillen, söta cheerleaders, trötta lärare och så vidare. Men jag har inte något emot klichéer, bara man gör något bra och intressant med dem, och jag tycker att det fungerar helt ok i den här boken.

Jag nämnde Veronica Mars ovan, och det har helt enkelt att göra med miljön, och att det är ett sorts enklare deckarmysterium på en amerikansk high school i Kalifornien, och inte minst för den humoristiska tonen, utan att för den sakens skull vara en komisk bok.

Tror även att många kan uppskatta att den bara är på drygt 200 sidor och berättas i ett raskt tempo. Jag ser fram emot uppföljaren – det måste ju komma en sådan med tanke på vad som händer i slutet av boken!