Rubinröd

9163869616

Sambon ville som sagt ha ett utlåtande angående Rubinröd, av tyska Kerstin Gier (jag trodde hon var svensk först, men sen slog det mig att ”svenska” namn av nån anledning också är väldigt vanliga i Tyskland). Och jag tycker väl att den är ok, om än med förbehåll, och passar troligen bra för sådana som kanske inte riktigt har åldern inne eller av andra anledningar inte är mogna för lite våldsammare YA-litteratur som t ex Hunger Games eller Divergent eller liknande. Jag såg att den stod sorterad under ”feel-good fantasy” på Akademibokhandeln och det känns som en vettig beskrivning, mer chick-lit än sci-fi liksom.

Bokens huvudpersoner Gwendolyn och Gideon tillhör två familjer som har en genetisk förmåga att resa i tiden och dras in i ett äventyr med hemliga planer och intriger, mystiska sällskap och spännande händelser.

Den är oerhört lättläst och lätt att ta till sig, även om den utlovade romatiken och jämförelserna med såväl Romeo och Julia och Edward och Bella känns lite väl ansträngd, men den utvecklas säkert i de två kommande delarna. 

Men det finns ett par saker med boken som slår en. Det är själva berättelsen som intresserar mig nåt så när – för guds skull, jag är uppfödd på superhjälteserier där man reser i tiden lika lätt som man tar bussen, så det är klart att jag gillar det – men huvudpersonerna känns väldigt grovyxade. Jag bryr mig faktiskt inte särskilt mycket om den, vilket är bokens stora problem. Gideon har få, om ens några sympatiska drag, och Gwendolyn framstår som både mentalt yngre och dummare (eller utan självkänsla) än vad hon egentligen är har. Det stör, som för många sura toner i ett annars ok framfört musikstycke, att jag som läsare ska sitta och bli frustrerad över att huvudpersonerna uppför sig så som de gör, och det är ett problem som jag inte tidigare upplevt så tydligt som i den här boken. Jag fattar liksom inte deras attraktion till varandra, var den kommer ifrån förutom att han är snygg, men det får ju ändå inte anses räcka i dagens samhälle. Med det sagt så har boken ändå kvaliteter som gör att den fungerar som läsning för bokhungriga tweens som vill ha lite lagom småmysig läsning när alla anda böcker är utlästa/utlånade.

Del två och tre kommer ut på svenska under 2013.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s