Tårpilens år

TarpilensArFörfattare: Lupina Ojala

Beskrivning: ”Som litet barn tas Disa från sin mor och växer upp hos fosterföräldrar i en enslig bergsby. En dag blir hon anklagad för att bruka den förbjudna kraft den gamla tidens tempelväkterskor behärskade och hon tvingas ge sig av och flyr söderut. På vägen träffar hon Lue, en ung weloi, som hon slår följe med. På grund av sitt ursprung är även han utstött från de jordfasta människornas värld och lever precis som alla av sitt folk, som vägfarare.

När Disa sedan släpper lös krafter hon inte förstår är det inte bara hon själv som blir skrämd. Rikets Härskare förnimmer hennes gåva och sänder ut sin närmaste man att söka efter henne. I Härskarens rike är det enbart han själv och hans underlydande besvärjare som tillåts bruka magi.”

Omdöme: Då var det dags igen att avhandla lite lokalproducerad fantasy (nåja, svensk i alla fall). Det här är dock inte fantasy med stora arméer som ska drabba samman eller stora politiska intriger värdiga påkostade såpoperor kryddade med halshuggningar och omotiverad nakenhet, utan en betydligt mer lågmäld fantasy med mer fokus på karaktärer och där magin är lite mer naturromantisk än annars och det funkar faktiskt rätt bra. Det gör att ”Tårpilens år” faktiskt är lite egen i genren och bara en sådan sak är ju värd att applådera.

Det obligatoriska vandrandet är dock med – det kan man ju inte vara utan i en fantasybok, det skulle vara som en hamburgare utan bröd och kött/grönsaksbiff. Kvar blir bara lite sallad med ketchup och det gör ju ingen glad. Världsbygget är intressant, lite som om man tar Australien och utgår därifrån och bygger upp en fantasyvärld. Ni fattar när ni läser den.

Storymässigt påminner ”Tårpilens år” lite om två böcker som jag läst hyfsat nyligen, nämligen ”Sista riket” av Brandon Sanderson och ”Ett folk utan land” av Melina Marchetta, så gillar man de teman som diskuteras i de böckerna så är den här inte alls tokig. Ojala är inte riktigt på samma nivå, men på god väg!

Min största kritik mot boken är dock tempot. Ja, jag vet att jag skrev att det är en stillsam fantasy vilket är lite av poängen, men resultatet blir tyvärr faktiskt lite av en ketchup-effekt där väldigt mycket av all action händer väldigt sent i boken och de första två tredjedelarna känns lite väl händelsefattiga i jämförelse.

Jag har aldrig gillat uttrycket ”Bra för att vara svenskt” precis som om det betyder att det ändå inte håller att jämföras med resten av världen, så jag vägrar använda det uttrycket. I stället säger jag att ”Tårpilens år” står sig väl i konkurrensen oavsett vilken postadress övriga författare har, och Ojala är något spännande på spåren angående Yddrios!

Andra som skrivit om boken: Fantastikportalen, Endast böcker (eller heter bloggen Bokskorpionen?), Carola Strömstedt

Tack till författaren och förlaget för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, lokala handlaren och biblioteket (och har de inte den kan ni ju fråga om den kan köpa den?)

4 reaktioner på ”Tårpilens år

    1. Vad bra! Tack! Det var lite knepigt när nån länk refererade till Bokskorpionen men bloggen heter nåt annat, men då fattar jag 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s