Öronen ska ha sitt.

Jag lyssnar oftast på musik när jag läser böcker. Till stor del handlar det om att skärma av sig från resten av världen eftersom jag mest läser när pendlar hem från jobbet. Jag har nämligen stora problem med att inte tjuvlyssna/störas av andra medresenärer på tåget och det funkar dåligt med att läsa samtidigt.

Jag har testat en massa olika lurar, från Koss Porta Pro (skitbra ljud, fulsnygg design, men läcker som en roddbåt gjord av schweizerost ) till iPhonens egna (de trillar bara ur öronen och släpper in alldeles för mycket av omvärlden) till mina älskade Sennheiser CX-300 II som jag alltid återkommer till eftersom de ger mig bäst pris/prestanda-förhållande och dessutom låter skitbra för all typ av musik och dämpar omvärlden alldeles utmärkt. Win!

Men prylnörderi i all ära, man måste ju ha nåt vettigt att lyssna på också. Ibland när jag läser så har jag försökt att para boken med musik som nämns i boken eller som känns rätt. Typiska exempel på det har varit ”Allt det vackra är inte förstört” som nästan krävde opera eftersom det var en så viktig del av boken, eller ”The Hate U Give” där det fanns en spellista av författaren med mängder av mer eller mindre politisk hiphop och soul som behandlade bokens tema. När jag läste Elisabeth Östnäs böcker om Turid lyssnade jag mycket på post-metalbandet Cult of Luna eftersom det fanns en känsla i deras musik som jag tyckte passade.

Andra gånger så spelar det absolut ingen roll, och då kan jag lyssna på nästan precis vad som helst som inte har ett dugg med boken att göra.

Det jag vill komma till är att jag i fortsättningen ibland kommer att komma med lite förslag på passande musik och kommer att lägga upp en spellista i Spotify som har med min läsning att göra. Det kommer att vara den mest splittrade listan nånsin, men kanske kan ni som läser den här hitta ett eller annat guldkorn ni med. Jag hoppas det i alla fall!

Sony,_walkman,_1979

 

4 reaktioner på ”Öronen ska ha sitt.

 1. Kul! Jag har senaste tiden funderat lite på hur jag bäst ska matcha musik + läsning så tycker det låter roligt med lite musiktips 🙂

  Gilla

 2. Cult of Luna. Där växte du ännu mer David. De är det enda band där jag faktiskt lyckats värka fram en tår under en konsert. De bygger upp ett sånt jävla maffigt crescendo i sina låtar. Att jag vid tillfället var sjukskriven för utmattningssyndrom bidrog kanske, men musiken är så mäktigt emotionell.

  Sitter alltid med lurar på jobbet för att kunna skärma av kollegorna. Mest musik men ibland en podd om jag jobbar med något som inte kräver textanalys.

  Mina favoritlurar är ett par Roxcore Avenue. De har varken bäst ljud eller sitter skönast men de har bluetooth och jag har med dem överallt, slipper sladdtrassel och ljudet är helt ok. Fick dem när jag fyllde ifjol och älskar dem.

  Gilla

  1. Kul! Jag har till och med spelat gitarr i ett band som i sina bästa stunder lät pyttelite som Cult of Lunas första skiva. De gör sin grej så förbaskat bra. Det grämer mig faktiskt rätt mycket att jag aldrig lyckats se dem live!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s