Fripassageraren

29695335_O_1Författare: Christina Wahldén

Beskrivning: ”När Nells och Nicks far plötsligt dör inser de att de egentligen inte vet så mycket som sin bakgrund. Mamman försvann tidigt och pappan har varit uppslukad av arbete. Fadern efterlämnar en lapp med mystiskt budskap – syskonen får veta att modern befinner sig i Afrika, och de inser plötsligt att de är i fara. De måste fly landet. De tar med sin fars betjänt och ger sig av till Afrika med båt. Ett stort äventyr tar sin början. De träffar på en mängd intressanta typer, upptäcker exotiska miljöer, och blir lurade mer än en gång. Under tiden skriver Nell, kvinnosakskämpen, eldiga inlägg till tidningen i London, och Nick, som drömmer om att bli uppfinnare, kommer på den ena tveksamma uppfinningen efter den andra.”

Omdöme: Jag körde ju lite pseudodemokratisk omröstning här för ett tag sen angående vilken bok som skulle få den stora äran att ställa sig på prispallen (eller lägga sig i giljotinen, man vet ju aldrig) och de stora massorna röstade alltså fram Christina Wahldéns första avtryck i steampunksgenren, nämligen ”Fripassageraren”.

Det enda jag läst av Wahlén tidigare är ”Fågelöns hemlighet”, som jag tyckte var helt ok, men med en del saker som så här med lite distans känns ännu mer irriterande tyvärr. Hon är väl mest känd för ”Kort kjol” och Villig” men är en oerhört produktiv författare.

”Fripassageraren” är som sagt en ny genre för Wahldén men där hon faktiskt lyckas ganska bra. Jag blev positivt överraskad! När man läser vissa böcker så märks det ibland att författaren haft lite roligare än vanligt när de skrivit dem, och det tycker jag märks här. Det finns mängder med blinkningar till alla möjliga populärkulturella företeelser och det finns en tydlig kärlek till gamla tiders äventyrsberättelser av såväl Jules Verne som Charles Dickens och Tintin och sånt där. Det finns dessutom lite av samma känsla som Jakob Wegelius och Jan Lööf så överlag är det ju ganska trevligt sällskap, eller hur?

Själva steampunkigheten känns väl egenligen sådär, några svetsglasögon gör ingen steampunk liksom. Men visst – det dyker upp motoriserade hästar och en ubåt så det får väl räknas efter halva boken, men det hade lika gärna kunnat gå bra utan. Etiketten känns lite påklistrad med andra ord.

Däremot är det roligare att Nell är en så stark kvinnosakskämpe och journalist och att Wahldén också snuddar vid en del tyngre ämnen som absolut var problem på 1800-talet, men som tyvärr fortfarande är högaktuella – storviltsjakt, kolonialismens följder, barnarbete, miljöförstöring och liknande.

Berättandet och språket är rappt och själva berättelsen är omfångsrik och medryckande, men väldigt få trådar avslutas och knyts ihop vilket lämnar väldigt mycket som ska lösas på ett tillfredsställande sätt i den avslutande delen. Den får alltså väldigt mycket att leva upp till men jag kommer absolut att läsa den när den kommer, så pass underhållande är det!

Tack till Rabén och Sjögren för recensionsexemplaret!

Finns på CDON, Adlibris, Bokus, bokhandeln eller på biblioteket.

En reaktion på ”Fripassageraren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s