Equilibrium

equilibriumFörfattare: Anna Jakobsson Lund

Beskrivning: ”Equilibrium är berättelsen om Ari, som tvingas fly till rövarstaden Porto du Luando och söka skydd bland smugglare, nickelskojare och illusionister.”

Omdöme: Det tar inte lång stund innan jag blir hungrig. ”Boken kräva dessa kakor” för att parafrasera Albert Engströms berömda affisch. Det pratas nämligen mat och sötsaker och söta frukter sida upp och sida ner och till slut har man inget annat val än att leta igenom skafferiet efter kakor, både stora och små och några med socker på.

Så ladda upp innan ni läser den här boken. Ni kommer att tacka mig.

Equilibrium då. Det är Anna Jakobssons Lunds helomvändning från blågrå betongdystopi till nåt betydligt mer färgglatt och kryddstarkt. (Ni kommer inte undan matrefererenser i den här texten heller. Beklagar. Det är dock precis som all mat i boken veganskt om det hjälper.)

Equilibrium utspelar sig istället i en värld som för tankarna till en sorts blandning av Moulin Rouge-möter-Mördarens-apa-i-New-Orleans-under-Mardi-Gras. Där nånstans. Det är en miljö som verkligen känns som om den varit med i den där hinduiska högtiden då man kastar färgpulver på varandra, och man kan nästan känna alla dofter, smaker och ljud varje gång man bläddrar. Om det fanns semesterlägenheter i Porto du Luando skulle jag vilja prata med en mäklare.

Miljöerna är alltså helt fantastiskt beskrivna, och den uppenbara jämförelsen är så klart Leigh Bardugos Ketterdam från Six of Crows-böckerna. Det är samma typ av noggrant konstruerande och detaljrikedom, och om det inte tagits inspiration därifrån, då vet jag inte. Då är det lustiga pipan som varit framme.

En annan sak som givetvis står ut i Equilibrium är det här med kön, identitet och sexualitet och hur det skrivs om det i boken. Equilibrium tänjer inte på gränserna – den suddar ut dem. Normbrytande är bara förnamnet. Det är ett lysande exempel på hur man kan använda fantastik för att diskutera verkligheten och få möjligheter att se saker ur nya perspektiv. Vissa hyperkonservativa människor kommer att behöva hjärtstartare men för andra kommer hjärtat att slå lite extra för den här boken.

Men…

Sätt er ner nu kompisar, för nu kommer nåt som nog inte dykt upp på oarya.se tidigare: kritik mot en författare som heter Anna i förnamn.

Equilibrium känns ibland lite som en gryta som bara står och puttrar (told you, matreferenser) men som inte blir riktigt varm förrän efter rätt lång tid. Eller om vi säger så här: jag känner inte det yttre hotet tillräckligt starkt. Utan att spoila för mycket så känner jag att Ari borde känna ett större överhängande hot över sig under en större del av boken än vad det gör. Känslan finns där absolut i början av boken, men den avtar efter första tredjedelen och tar rätt lång tid på sig att komma tillbaka. Det blir alltså nåt med själva tempot som inte klickar för mig hela vägen. Equilibrium hamnar lite on the slow side.

Det andra är väl också att jag inte hört nåt om en uppföljare. Det går väl inte att hitta på sånt här och bara skriva om det i en enda bok? Va? Va?

Men kritiken till trots, jag gillar boken väldigt mycket. Inte minst för hur genomarbetad den känns i sina miljöer och alla tankar som den framkallar. Fyra raka, det är inte dåligt det!

Författaren har bidragit med ett recensionsexemplar i utbyte mot en ärlig recension.

Adlibris / Bokus

 

4 reaktioner på ”Equilibrium

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s